Срещата Путин – Ердоган в Санкт Петербург

Турският президент Реджеп Ердоган пристига в Санкт Петербург, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Това е първата среща на двамата в последните месеци, коитоАнкара и Москва прекараха в обтегнати отношения заради свалянето на руски самолет от турската армия през ноември.

Ердоган за пръв път ще посети чужда държава след опита за преврат през юли.

Русия бе една от първите държави, осъдили пуча. Връзката между двете страни започна да се подобрява през юни, когато Ердоган се извини с писмо на Путин за сваления самолет. Последва телефонен разговор между държавните глави на двете страни, след което Владимир Путин отмени забраната за туристически посещения на Турция.

Двамата президенти ще обсъдят

  • въпросите за отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти,
  • възобновяване на чартърните полети,
  • проекта за газопровод „Турски поток“ и за АЕЦ „Аккую“,
  • уреждането на сирийската криза,
  • борбата с тероризма и други теми.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще разговарят насаме, след което срещата им ще продължи с работна закуска с участието на министри. Денят ще завърши с разговори с представители на деловите среди на двете страни. Предвидено е сред тях да бъде ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

В интервю за ТАСС Ердоган коментира, че страната му е готова незабавно да предприеме всички необходими стъпки за реализиране на проекта „Турски поток“. „Ние сме готови незабавно да направим всички стъпки в посока осъществяването на този проект , да го обсъдим и да вземем решение“, подчерта Ердоган и добави:

„Няма някакви препятствия за това.“

По думите на турския президент Турция получава по-голямата част от газа си от Русия. Според данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е достигнал 12.5 млрд. куб. м. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция, отбеляза Ердоган. Той иска двустранните отношения между Москва и Анкара да започнат начисто и сътрудничеството в редица сектори да бъде подновено.

Проектът „Турски поток“ бе анонсиран от руското ръководство през декември 2014 г. на мястото на „Южен поток“. Газопроводът би следвало да премине 660 км по стария коридор на „Южен поток“ и 250 км по новия коридор в посока европейската част на Турция, напомня ТАСС.

На 1 декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на газопровода „Турски поток“ с мощност 63 млрд.куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море.

Туризмът

Преди дни друга турска делегация, водена от вицепремиера Мехмет Шимшек, посети Москва. Тогава Анкара представи доклад за мерките, които целят да гарантират безопасността на чартърите полети между двете държави. Турция се надява да убеди Москва те да бъдат възстановени, след като това се случи с редовните полети. Забраната на чартърите между двете държави на практика спря потока от руски туристи към Турция и изправи сектора пред най-голямата криза за последните 30 години.

- реклама -