Македония
сн. БГНЕС

Среща на министрите на България и Македония в Скопие: Сътрудничество и воля за напредък

Министърът на вътрешните работи на Република България Христо Терзийски и министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски председателстваха съвместно Срещата на министрите на вътрешните работи в рамките на Берлинския процес на тема „Национална, трансгранична и хуманитарна сигурност във времена на пандемия: стратегия, координация и синергия между ЕС и Западните Балкани“ във формата на видеоконференция.

Форматът се състоя днес, а домакин на срещата бе Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония.

„Гарантирането на безопасността и сигурността на нашите граждани винаги е било и ще остане приоритет за всички нас. Предизвикателствата са едни и същи, само начините, по които се справяме с тях, се променят. Нелегалната миграция, организираната престъпност, трафикът на оръжия, наркотиците, трафикът на хора, борбата с корупцията, са на първо място в програмите на институциите, които управляваме“. Това подчерта днес в речта си министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

сн. БГНЕС

Той посочи, че проблемите за затворените граници, ограничаването на личните свободи в полза на колективната сигурност, дискусиите за отслабване или затягане на мерките, са актуални напоследък и всичко това се обсъжда и решава на национално ниво в съответствие с механизмите за вземане на решения във всяка национална структура.

„Бавно, но сигурно регионът става собственик на процесите, които иска да води, което е повече от очевидно предвид процедури за реформи, добросъседски политики и инициативи, затваряне на десетилетно отворени въпроси, реализирани в нашите страни през изминалия период“, каза Спасовски.

Той изрази удовлетворение от сътрудничеството и координацията с България по отношение на съвместното председателство на Берлинския процес и подчерта, че съвместната организация и председателство на днешната среща са истинско доказателство, че с воля и ангажираност може да се постигне много дори при пандемия.

сн. БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на България Христо Терзийски подчерта, че ЕС и Западните Балкани имат общо наследство и бъдеще и това, подчерта той, са точките за активност и взаимно сътрудничество. Той припомни, че българското председателство на ЕС през 2018 г. върна въпроса за страните от Западните Балкани и тяхната европейска перспектива в дневния ред на ЕС.

„Изправени сме пред общи предизвикателства – организирана престъпност, миграция, борба с корупцията. Те оказват влияние върху имиджа на сигурността в цяла Европа и затова изискват засилено сътрудничество и ангажираност на ЕС и страните от Западните Балкани. Съвместната работа трябва да се основава на доверие и принципност“, каза министър Терзийски.

За гръцкия министър на гражданската защита Михалис Хрисохоидис Берлинският процес е важен форум за популяризиране на европейската перспектива на Западните Балкани.

„Гърция е особено заинтересована от насърчаване на икономическия растеж, свързаността, сигурността, както и помирението и добросъседските отношения в Югоизточна Европа. Регионалното сътрудничество е предпоставка за цялостното развитие на ЮИЕ, както и за справяне с общи предизвикателства, особено по време на пандемичната криза,“ каза министър Хрисохоидис.

Македонският външен министър Буяр Османи информира, че от самото начало, както той каза, е било разговаряно с българските приятели и е било договорено да се работи за постигане на конкретни, практически и значими резултати, които биха имали реално въздействие върху процеса на интеграция на региона в ЕС.

„Срещата на върха в София ще бъде точното място за популяризиране за първи път на новия икономически план на региона, т.нар. MAPREA 2 или многогодишния план за действие за създаване на общ регионален пазар. Установяваме т.нар зелени коридори за лесно движение на спешни продукти и тяхното разширяване и сливане с европейските коридори. Това е нашият приоритет по отношение на задълбочаване на регионалното икономическо сътрудничество“, каза македонският външен министър.

„Като министри на вътрешните работи вие носите огромна отговорност в тези трудни времена да намерите начини да осигурите безопасно и сигурно, но също така и максимално неограничено пътуване през границите, като спазвате всички протоколи в съответствие с епидемиологичната ситуация в ЕС, но също така и в нашата регион“, каза Османи пред участниците в конференцията.

- реклама -