Мей БРекзит среща ЕС Юнкер Таяни

Среднощна визита на Мей в Брюксел: Последен шанс за договорка между Великобритания и ЕС

Тереза Мей пристигна късно тази вечер в Страсбург за последни преговори преди утрешния вот в британския парламент за Брекзит.

Това предават световните агенции.

Премиерът на Великобритания беше посрещната в сградата на Европейския парламент от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние.

Утре Тереза Мей трябва за втори път да представи плана си за споразумение с Европейския съюз за условията на раздяла с Великобритания.

Предишният опит завърши с пълно фиаско, като планът на Мей беше отхвърлен от депутатите с мнозинство от над 200 гласа.

Според източници на BBC, страните от ЕС са били запознати с „пакет от мерки“, които обсъждат Мей и Юнкер.

Мей БРекзит среща ЕС Юнкер Таяни

Той включва обща, разяснителна декларация, че основната причина поради която депутатите отхвърлиха плана на Мей – предпазният механизъм за ирландската граница, е само „временна мярка“.

Британските депутати смятат, че в сегашния му вид, предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Пакетът от мерки включва още разяснения за амбициите в бъдеще ЕС и Великобритания да подпишат споразумение за свободна търговия.

По-късно тази вече Мей ще се срещне и председателя на Европарламента Антонио Таяни, който написа в Туитър, че „Брекзит без сделка трябва да бъде избегнат на всяка цена“.

- реклама -