Средно 100 заплати са нужни за покупка на жилище у нас

Около 100 средни месечни заплати са необходими, за да си купи българинът добро жилище в някой от големите градове.

Това сочат изчисления на „Инфограф“ за пазара на имоти. В 6 от тези градове обаче трябва да се работи значително повече. Начело на класацията за времето, нужно за покупката на жилище, е Варна.

Изследването е на база данни на НСИ за периода април – юни 2016 г. Според него излиза, че са нужни средно 100 месечни трудови възнаграждения за покупката на дом от 100 квадратни метра. На практика това е средният доход на един зает в продължение на 8.5 години.

arx1360920223lПо данни на брокери след раздвижването на имотния пазар в последните две години именно това вече е най-търсеното и предпочитано жилище за покупка. В изчисленията не са включени имоти ново строителство, при които офертите може да са и значително по-високи.

В шест от най-големите градове, които обхващат най-многобройното население, обаче цената на жилищата, измерена в месечни заплати, е много над тази в по-малките. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

downloadНай-скъпо спрямо дохода излиза инвестицията в собствен дом във Варна.

В морската столица трябват близо 163 месечни заплати, или почти 14 години. В София и в Пловдив сроковете почти се изравняват – в столицата са нужни 138 месечни заплати, а във втория по големина град в България – 137.

В София от години жилищата държат най-високи цени в сравнение с всички останали градове, но там се отчита и най-високата средна месечна заплата.

Подобно е положението и в Пловдив. Градът в последно време дори изпитва недостиг на жилища заради бурното развитие на близките индустриални зони.

В съответствие с растящата нужда от работна ръка е и увеличението на средните доходи в региона. Най-бързо и евтино в шестте големи града може да се вземе жилище в Стара Загора – срещу 111 месечни или близо 9 годишни заплати.

img_previewБългария е в челото на класацията по поскъпване на имотите в ЕС, сочат оповестените вчера данни на Евростат за третото тримесечие на 2016 г.

Средно за Евросъюза увеличението е с 3.4% спрямо същия период на 2015 г.

По ръст на цените България се нарежда след Унгария и Латвия. У нас жилищните имоти са поскъпнали с 8.8% през лятото на 2016 г. спрямо 2015 г. Преди страната ни са Унгария с 11.6% и Латвия с 10.8 на сто. В същото време спад се отчита в Кипър – с над 3 на сто, както и в Италия – с близо 1%.

Преди година брокери отчетоха, че жилищата в България са станали по-достъпни. Данните на „Адрес недвижими имоти“ показваха, че ако през 2013 г. жилище от 60 кв. м се изплащаше средно с 65 работни заплати, през 2014 г. бяха нужни 63 заплати, а през 2015 г. – 60.

sait-za-nedvijimi-imoti-teaser_0Още преди година от бранша прогнозираха 10% ръст в цените на имотите през 2016 г. Това се доближава до числата, отчетени от Евростат. В някои от градовете, като например в столицата, поскъпването е значително по-високо от средното, отчетено за страната.

- реклама -