Сръбският външен министър с нападки срещу България

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич остро атакува България поради повдигнатия въпрос за българското малцинство в страната.

Хърватия блокира преговорния процес с ЕС

По-рано днес, стана ясно, че Хърватия е блокирала започването на предприсъединителните преговори на Сърбия с ЕС по глава 26. Дачич, който е и вицепремиер в кабинета на Александър Вучич отправи обвинения и срещу България в студиото на „Радио телевизия Сърбия“.

„Ние не сме наивни. Няма как да повярваме, че мощният Европейски съюз не е в състояние да повлияе на България и Хърватия по този въпрос – глава 26. Всеки ден ценностите на ЕС се нарушават в самата Хърватия“.

Упреци в антисръбска политика

„Тук вече не става въпрос за отношението към определено правителство. Тук вече се създаде антисръбска атмосфера. И това хърватско правителство не промени отношението си спрямо Сърбия. България също имаше определени резерви по глава 26, но е много лесно да напишеш в Конституцията си, че нямаш национални малцинства, както това направи България, но да говориш за своето малцинство в Сърбия“, каза още Дачич.

- реклама -