Александър Вучич Александър Вучич, среща, ЕС-Западни Балкани

Сръбският президент Вучич бойкотира срещата с Хашим Тачи в Брюксел

Сръбският президент Александър Вучич няма да ходи на планираната среща с държавния глава на Косово Хашим Тачи в Брюксел

Това съобщи ръководителят на косовската канцелария Марко Джурич.

Според него „властите в Белград искат да запазят мира, но не могат да приемат опитите за заплахи и забраните срещу президента на Сърбия от страна на Косово.“

Джурич подчерта, че са неприемливи опитите да се обезсмислят преговорите, както и опитите на Хачим Тачи да направи Прешевската долина, Медведжа и Бояновац част от територията на Косово. „Единствената територия, за която може да се преговаря, е тази на Косово“, каза още Джурич и добави: „Видяхте как действа Тачи и твърди, че се преговаря за Прешевската долина, Медведжа и Бояновац. Всичко това ни изправя пред ситуацията да няма дори минимални условия за преговори с властите от Прищина. След всички гадости, които направиха, не искаме да ги виждаме“.

Тази сутрин сръбският президент е имал среща с върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини, предаде РТС.

Вучич забрани всякаква комуникация с Косово и международните сили

Сръбският президент Александър Вучич забрани на армията, полицията и спецслужбите всякаква комуникация с институциите и органите на властта в Косово.

В забраната са включени международните сили на НАТО КФОР и всички международни институции, които действат на територията на Косово. От кабинета на Вучич съобщиха, че тази вечер той ще оповести решението си относно визитата си в Косово. Тя беше планирана за 8 и 9 септември, в навечерието на срещата му с президента на Косово Хашим Тачи в Брюксел.

Преди два дни министерството на външните работи на Косово издаде разрешение на Александър Вучич този уикенд да посети страната. „Издадохме разрешение на Вучич да посети Косово“, съобщи съветникът на косовския външен министър Беджет Пацоли Йетлир Зиберай. „Вучич поиска разрешение съгласно всички процедури за влизане в Косово и неговото искане бе одобрено“, уточни съветникът.

Вчера след обяд стана ясно, че властите в Прищина възнамеряват да забранят на Вучич да посети местността Газивода. Властите в Белград реагираха веднага и уточниха, че ако има подобна забрана вероятно няма да има визита на Вучич в Косово./

- реклама -