Сръбски изтребители конвоират самолета на Путин днес

Днес Сърбия посреща руския президент Владимир Путин. Посещението е няколко дни след като Путин каза, че Запада „дестабилизира Балканите“.

Изтребители от Сръбската авиация ще съпроводят самолета му, а 7000 полицаи ще охраняват придвижването на кортежа и местата, които Владимир Путин ще посети.

Мерките за сигурност се налагат и заради поредицата многохилядни протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич и управляващата Сръбска прогресивна партия.

Жителите и гостите на Белград бяха предупредени да не отварят прозорците си, за да гледат как преминава кортежа на Владимир Путин. Въпреки това се очаква много от тях да го направят. А десетки хиляди ще се съберат, за да видят как Путин посещава големия храм в Белград „Св. Сава“.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз, но редовно демонстрира добрите си отношения с Русия.

Преди посещението Владимир Путин даде две интервюта по темата. Той нарече Сърбия и Русия „традиционни партньори от векове“ и каза, че вече са договорени 21 търговски споразумения, които ще бъдат подписани по време на посещението. Александър Вучич декларира готовност Сърбия да купува част от природния газ, който ще минава по строящия се газопровод „Турски поток“.

Путин обеща още Русия да продължи сътрудничеството си със Сърбия във въоръжаването на Сръбската армия и критикува политиката на Европейския съюз за Косово.

- реклама -