Спряха приватизацията!

Дялове и дружества на държавата няма да се продават, реши кабинетът.

Новината дойде от министъра на икономиката Емил Караниколов, който доскоро оглавяваше Агенцията за приватизация.

Могат да бъдат приватизирани само обособени части от държавни дружества. Това ще става по предложение на МС с гласуване в парламента.

Областните управители ще могат да продават имоти.

Стратегическите предприятия у нас са в забранителен списък, припомни финансовият министър Владислав Горанов.

Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага. Под приватизация се разбира и продажба на имоти-частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители, съгласуват се с министъра на финансите продажбите, както е и сега в закона.

Караниколов подчерта, че към момента анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол са раздържавени. „Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години. Но без никакъв интерес. Дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за българската държава. Ще направим всичко възможно от тук нататък те да бъдат развивани“, посочи ресорният министър.

Според Емил Караниколов е изчерпан ресурсът на българската държава за приватизация. Няма да продаваме, от тук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката и други ведомства, като например Военно-промишлен комплекс, заяви още той.

- реклама -