германци, Луковмарш, летище Дортмунд

Спряха девет крайнодесни германци, тръгнали да участват в Луковмарш

Полицията на летището в Дортмунд спря и проверява няколко крайнодесни германски граждани, които искат да заминат за София.

На 9 души – 8 мъже и една жена, е забранено да заминат за София, като паспортите им са временно взети, за да не се опитат да заминат от други летища, предаде БНТ.

Подозренията са, че те искат да участват в Луковмарш в София, се казва в съобщението на германската полиция на Северен Рейн-Вестфалия в Туитър.

Акцията е извършена тази сутрин и в рамките ѝ са проверени 22 души.

БНС “Еделвайс” е внесъл уведомление в Столичната община, че ще организират “Луковмарш” тази събота още през април 2019 г..

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на парламентарния контрол днес. Тогава се предвиждало шествие от НДК през централните софийски булеварди до къщата на ген. Христо Луков на ул. “Тракия” 1.

Факелното шествие е забранено със заповед на общината, но тя е обжалвана пред Административния съд в София и отменена.

Тогава Столичната община е издала нова заповед от 13 август м. г., с която се разрешава само поднасяне на венци пред дома на ген. Луков.

Органите на МВР ще направят всичко възможно за спазване на заповедта на столичния кмет, увери Маринов.

Също имаме информация за чуждестранни лица, които участват в това мероприятие, и всяка година предприемаме съответните действия, когато това е в разрез със закона, обясни Маринов. Имаме комуникация с партньорите – те извършват своите проверки и на тяхна база ще предприемат действия, допълни той.

- реклама -