Ислямска държава ИД пандемия COVID-19

Спряха четири сървъра за пропаганда на Ислямска държава у нас

Спрян е бил достъпа на българска територия на четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава „Amaq“, съобщиха от МВР.

Акцията е част от международен координиран удар срещу потока на терористична пропаганда

Работата по случая е резултат от сътрудничеството между отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП и партньорите им от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет. Участвали са и федералната прокуратура на Белгия, Евроджъст, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ.

Действията са координирани от EU IRU към Европейския център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централата на Европол.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq“ и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq“ и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи.

През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

- реклама -