Бивш служебен министър ще е новият шеф на МО (обновена)

Бивш служебен министър ще е новият шеф на МО на мястото на Стефан Янев. Новината беше обявена от премиера Кирил Петков на пресконференция след извънредно заседание на МС.

Той предлага за нов военен министър Тодор Тагарев, който бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков.

На извънредното заседание е прието и решение за искане за свикване на извънредно заседание на НС утре. На него трябва да бъде гласувана рокадата начело на МО.

Петков посочи три причини за смяната на Стефан Янев

Първата е, че не може никой министър да води собствена външна политика. Втората – че не може който и да било министър да изкарва, че от него зависи стабилността на кабинета. Третата – че Янев е нарекъл операция инвазията на Русия в Украйна.

Всеки от коалиционните партньори отговаря за своите министри, отговори премиерът на въпрос дали очаква разнобой с коалиционните партньори. Самият Стефан Янев беше посочен за шеф на МО именно от „Продължаваме промяната“ на Петков. На въпрос дали обмисля да иска оставките и на други министри, изразили различни мнения, премиерът посочи, че всеки шеф на ведомство има право на различно мнение. Но по време на дискусиите. След това правителството трябва да говори с един глас, подчерта той. Допълни също, че не може който и да било министър да води собствена политика през Фейсбук.

При сформирането на настоящия кабинет именно номинираният за поста начело на МО

Тодор Тагарев водеше преговорите

по коалиционното споразумение в сектор отбрана. През 2016 година бе назначен за директор на Института по отбрана. Година по-късно беше освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Причината, която посочи, бе че никой министър няма право на собствена външна политика. При това – обявявайки я през Фейсбук.

Новината предизвика поредна критика от страна на президента Румен Радев. Държавният глава излезе с позиция. В нея предупреди, че смяна на министъра на отбраната насред военна криза крие множество рискове.

Президентът: Смяна на министъра на отбраната в разгара на военна криза крие риск

До този момент България не е изпращала оръжие в Украйна, обяви още на пресконференцията премиера Кирил Петков. Той посочи, че не е разрешавано директно пращане на оръжие към страната. В отговор на друг въпрос заяви, че не сме поели ангажименти и да пращаме български самолети. По думите му – това не би било разумно, а и в момента липсват такива и наличните са недостатъчни да пазим дори собственото си небе. Опроверга и информации, че се обмисля изпращането на български военни в Украйна, наричайки ги фалшива новина.

„Ако се прави военна подкрепа, то ще е на ниво НАТО или ЕС и ако се праща обща помощ. За целта първо ще се гледа на МС и

след това да се одобри  от НС“,

посочи още той. В момента се организират няколко камиона, пълни с дрехи, одеяла, палатки и обувки, които да бъдат пратени като хуманитарна помощ.

Друго решение, взето на заседанието, е да се попълни резервът

с йодни таблетки, които биха били достатъчни за всички граждани.

Оказа се, че досегашните в резерва са с изтекъл срок на годност. Петков подчерта, че това се прави само като превенция.

Ще дадем много къс срок от пристигане на украински бежанци до получаване на работна виза, посочи още Петков. „Това са хора, които бягат от война. Но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и сравнително успешно“, посочи още Петков.

Петков добави, че когато има несправедливост не може просто да наведем глава, независимо дали става дума за Велика сила или не. Той поясни, че е

щастлив, че МС не се сниши и имахме ясна позиция.

Изтъкна, че става дума за войници на по 18 г, и се стрелят и не знаят защо. „Защото един диктатор в Москва е взел грешни решения“, каза той. По думите му БГ малцинството в Украйна е застрашено. По думите никой не може да ни чертае на някаква салфетка и не може да се говори за сфери на влияние.

 

- реклама -