шахмат, Русия
Снимка: FIDE

Спря и последното спортно състезание – турнирът по шах в Русия

Последното голямо спортно събитие в света бе спряно. Става въпрос за турнира на претендентите по шах в Русия, който се провеждаше в Екатерининбург.

Причината са ограниченията за пътуване, въведени от Владимир Путин, заради пандемията от коронавирус. Те са уплашили организаторите, че осемте претенденти няма да могат да се приберат по домовете си. Русия въведе забрана на всякакъв въздушен трафик вчера. А пък нито един от претендентите не е искал да остана в уралския град.

Турнирът започна миналата седмица и бе стигнал до осмия си кръг. Победителят от него ще получи правото да играе срещу световния шампион Магнус Карлсен. Планираше се мачът за шахматната корона да е в края на годината в Дубай. Наградният фонд е 500 000 евро.

„Това е огромно разочарование за всеки, обичащ шахмата. Имахме колосален трафик на сайта, защото излъчвахме на живо. Хора от целия свят ни гледаха. В един момента имахме над 50% увеличение на посещенията“, обясни говорител на chess24.com. Сайтът излъчваше всеки един мач от турнира.

Карпов: Не разбирам решението

Прекратяването може да има тежки последствия за Международната шахматна федерация (FIDE). Това заяви 12-ият световен шампион Анатолий Карпов. „Честно да кажа, за мен това не е добра новина. Мислех, че турнирът дори и в тези условия може да се доиграе. Беше осигурен пълна изолация на играчите, можеше и съвсем да се ограничи тяхното общуване. Всичко беше осигурено, шахматистите живееха изолирано, не знам от какво е предизвикано това решение. Да се прекъсне шахматно съревнование от такова ниво – това носи тежи последствия. Това е изключително събитие. Помня, когато бе прекратен нашият мач с Каспаров, това предизвика тежки последствия. Не само за нас с Каспаров, но и за FIDE, пострадаха отношенията вътре“, заяви Карпов.

- реклама -