Спортни звезди поведоха хиляди за по-чист въздух в София

1023 столичани и гости на града участваха във Велошествието и атлетическото бягане под мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух“. Въпреки хладното време още от сутринта площад Народно събрание се изпълни от множеството желаещи да потеглят по маршрута през Орлов мост покрай Перловската река и НДК и после по бул. „Витоша“ до Южния парк. Там ги очакваше колоритен спортен празник с много музика, надпревари, конкурси за деца, велоактивности, песни, танци и томболи с награди за над 2000 лева.

Към тези над хиляда участници, в Южния парк се присъединиха няколко хиляди зрители и излезли на чист въздух в неделния ден. Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Стартът пред Народно събрание бе даден от Николай Стойнев – зам.-председател на Столичен общински съвет, който поздрави присъстващите с пожеланието по-често да бъдем на велосипеди и да използваме алтернативни на автомобилите начини на придвижване за да бъде градът по-чист и екологичен. По трасето потеглиха над 800 колоездачи. Десетина минути по-късно организационният секретар на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев даде старта на бегачите, които бяха над 200.

Множество популярни спортни звезди на България поведоха колоната и дадоха пример как можем да направим нашия град още по-чист, зелен и красив. Сред участниците отново беше легендарната Евгения Раданова, която освен с трите си медала от Зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея беше изтъкнатият гимнастик Йордан Йовчев, един от най-популярните българи. В колоната бяха част от младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа тази зима историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. Преди 5 дни Фейгин бе обявена за новото лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“.

На старта беше и бронзовата медалистка от току-що завършилото Световно първенство за девойки по фехтовка в Торун (Пол) и носителка на Световната купа на сабя Йоана Илиева, както и едно от златните български момичета: световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 Ренета Камберова, плюс деца от хокейните школи, баскетболната легенда Роберт Гергов, много общински съветници, известни личности от културата, политиката и бизнеса.

Сред участниците бе и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. Българският герой през миналата година осъществи заедно с приятели и съмишленици уникален благотворителен проект с щафетния супермаратон „Един дан на Витоша“. В пъстрата колона видяхме и група колоездачи от Датското посолство, техни представители се включват активно в много спортни събития и надпревари у нас и по-конкретно в София. Допълнителен колорит внесоха участниците с юнисайкъл – велосипеди с едно колело от „София юнисайкъл клуб“, които преминаха целия 4-километров маршрут и след това дадоха възможност на желаещите да се пробват в тази така атрактивна дисциплина.

По обед доброто настроение се пренесе в Южния парк с много музика, надпревари, забавни игри и томболи с награди. С пристигането си пред сцената на голямата поляна участниците и излезлите на чист въздух сред зеленината в почивния ден се включиха в десетките активности на спортния празник. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха участничката в конкурса на Евровизия Йоанна Драгнева и изключително популярната напоследък сред тийнейджърите певица Ева. Двете бяха подготвили атрактивна денс музика, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Техните изпълнения бяха прекъсвани на всеки 15 минути с периодично теглене на томболи със стартовите номера на участниците с наградите за над 2000 лв. Първите 10 печеливши при колоездачите и 10 при бегачите бяха изтеглени от Ренета Камберова и авторитетен гост от чужбина – президентът на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман. Германецът тези дни е в София във връзка с турнира за Световната купа, но сам изяви желание да поздрави участниците във Велошествието и бягането.

На специални щандове и палатки бяха демонстрирани пред децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори се грижеха доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите на тема велосипеди, най-красивите бяха отличени със специални награди. В близост партньорите от DRAG организираха състезания с мини колела „И децата карат“ за малчугани от 5 до 10-годишна възраст.

Велошествието и кросовото бягане нямаха състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут бе с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече четвърта поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят на жителите и гостите на града повече възможности за спорт и активен начин на живот.

Седмица преди Цветница, софиянци показаха как нашата столица може да бъде още по-цветна, забавна и чиста.

- реклама -