Спорове в изборната администрация: Партиите не могат да се разберат за районните комисии

Спорове в изборната администрация: Партиите не могат да се разберат за районните комисии. Ще се наложи ЦИК да определи съставите на част от комисиите. 

Парламентарните партии от 47-ото Народно събрание влязоха в спор за съставите на районните избирателни комисии. Днес редица областни управители провеждат разговори с политическите формации за членовете на РИК.

На консултациите присъстват представители на коалиция „Продължаваме Промяната“, коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция „БСП за България“, ДПС, „Има такъв народ”, коалиция „Демократична България-обединение“ и “Възраждане“.

В Хасково четири политически формации поискаха да имат зам.-председател на комисията, но позициите са само две.

Подобен е казусът и в Стара Загора, където отново са повече предложенията за зам.-председатели.

В Шумен двама бяха желаещите за поста председател на районната комисия.

В районите, където партиите не успеят да постигнат съгласие, ЦИК ще вземе окончателно решение за съставите, като ще се наложи Централната комисия да се намеси и в Ямбол.

Там представителите на БСП и ДПС не успяха да се споразумеят за позицията на секретар в РИК – Ямбол. Без възражения бяха определени председателското място и двамата заместник-председатели.

До момента съгласие има в Търговище и в Благоевград.

Във Варна „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ влязоха в спор за председателското място. За двата пловдивски района Централната избирателна комисия ще определи председатели.

Районните комисии отговарят за организацията на изборите във всеки един многомандатен район в страната.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено