Спорният закон за горивата вече е сила, днес излезе в „Държавен вестник“

Държавният глава Румен Радев не наложи вето в спорния Закон за горивата. Текстовете бяха обнародвани днес в „Държавен вестник“

Вносители на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, както е пълното наименование, беше внесен от група народни представители начело с Емил Димитров-Ревизоро. С поправките обединението залага на засилени мерки, които да ограничат сивия сектор. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата.

Новият законопроект предизвика и разединение в коалицията „Обединени патриоти“. Причина за това стана заявената позиция на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на Атака Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите.

В края на миналия месец малки търговци на горива се обявиха против новия закон. Недоволството беше изразено с няколко протеста в столицата и в страната. Стигна се дори до среща с премиера.

- реклама -