сн. БГНЕС

Спорна партида на AstraZeneca е изпратена в 17 държави

Седемнадесет европейски държави са получили дози от партидата на ваксината AstraZeneca, която властите в Австрия спряха да използват, докато разследват смъртен случай в страната.

Австрийските власти спряха в неделя ваксинирането срещу Covid-19 с ваксина от партида на AstraZeneca, докато тече разследване на смъртта на 49-годишна жена и на заболяване на друга жена на 35 години.

Според информацията, смъртта на жената е причинена от тежки нарушения на коагулацията (съсирването на кръвта), а при втория случай става въпрос за белодробна емболия.

Въпросната партида с номер ABV 5300 е изтеглена от обращение от Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG).

Криста Виртхумер-Хохе – ръководител на австрийската агенция за обществено здраве, заяви пред Ройтерс, че всички европейски служби са предупредени за тази партида, която включва общо 1 милион дози, разпратени до 17 държави.

Европейската комисия за оценка на риска на Агенцията по лекарствата (PRAC), която наблюдава безопасността на лекарствата, е обсъдила днес случая

От AstraZeneca заявиха, че всички партиди от тяхната коронавирусна ваксина подлежат на строг контрол на качеството че не са били “ потвърдени никакви сериозни странични ефекти, свързани с ваксината“.

Междувременно се прави аутопсия на починалата медицинска сестра и следващата седмица се очаква да излязат резултатите от нея.

- реклама -