Според Тръмп правилата за социална дистанция трябва да са същите и по време на Рамадана

Доналд Тръмп заяви, че се надява мюсюлманите, които живеят в САЩ да се придържат към същите стандарти на социална дистанция по време на Рамадана, както християните на Великден, съобщи АФП. Редица вярващи протестираха срещу ограничителните разпоредби за големи събирания поради епидемията от коронавирус.

Американският президент коментира, след като бе попитан по повод на изявление на консервативен коментатор, който изглежда се съмнява дали мюсюлманите ще бъдат третирани със същата строгост като християните, които нарушават правилата за социално дистанциране.

„Бих казал, че може да има разлика и ще трябва да видим какво ще се случи, защото видях голямо неравенство в тази страна. Те следят за християнските църкви, но не и за джамии“, каза Тръмп на ежедневната си пресконференция в Белия дом в събота.

Рамаданът започва в четвъртък, седмица и половина след Великден, най-важният празник на християнството, по време на който някои християни нарушиха правилата за обществено здраве, посещавайки незаконни служби.

На въпрос дали смята, че имамите ще откажат да се съобразят със стандартите за социално дистанциране Тръмп отговори: „Не, изобщо не мисля така. Аз съм този, който има вяра. И няма значение каква е вашата вяра. Но изглежда, че нашите политици се отнасят към различните религии съвършено различно. „

В миналото Тръмп бе обвиняван в антимюсюлманска реторика и едно от първите му действия след встъпване в длъжност бе да забрани влизането на пътуващи от някои мюсюлмански държави.

Над 700 000 случая на коронавирус бяха регистрирани в САЩ, което принуди религиозните общности в цялата страна да затворят вратите си.

Ислямското общество на Северна Америка, заедно с мюсюлманските медицински експерти, настоя за прекратяване на груповите молитви, наред с други събрания.

Американските евреи също бяха принудени да превърнат традиционните пасхални седери във виртуални, когато осемдневният празник започна след залез слънце на 8 април.

Въпреки подобни мерки, предприети в голяма част от християнската общност, пастор от Вирджиния, който продължи да проповядва срещу ограничителните мерки, почина преди седмица от коронавирус.

А пасторите в две големи църкви във Флорида и Луизиана бяха арестувани по обвинения за незачитане на правилата и призива хората да останат по домовете си.

„Християнската вяра се третира много по-различно, отколкото преди“, добави Тръмп в събота, „и мисля, че се третира много несправедливо“.

- реклама -