Днес се очаква да бъде обявен край на спасителната операция за Боян Петров, според шерпи той е паднал в пропаст

Очаква се днес да бъде обявен край на спасителната операция за алпиниста Боян Петров.

Според Кирил Петков от екипа на Боян Петров, трябва да бъдат изчерпани всички възможности в издирването, за да няма след това съмнения за провеждането на спасителната операция. Наблюдатели отчитат като постижение прецедентът на съдействие на непалски и китайски сили в операцията.

Екипът от шерпи, който издирва българския алпинист Боян Петров, вчера се върна в базовия лагер без да успее да го намери. Те са открили само някои материали и оборудване, които най-вероятно са използвани от българина. Това съобщиха на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust.


Вчера времето в планината беше изключително лошо. Спасители се надяваха на прозорец от поне час с благоприятни условия, за да продължат издирването.

„За съжаление, нямаше дори час благоприятно време за летене. След като съберем доказателствата от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надявам се да имам ясна картина за 24 часа”, съобщи ръководителят на хеликоптерния екип.

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма, това предположение е направил по-рано най-добрият шерп в спасителната мисия. „Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, коментира пред  NOVA Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

С това сякаш изчезна и последната надежда за намирането на Боян Петров. Още вчера стана ясно, че „над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек”. На практика беше потвърдено, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май, като за последно е видян на височина 7500 м, аусловията на тази височина са екстремни. Над 7800 м се намира „Зоната на смъртта” – оттам оцеляване няма, признават алпинисти.

Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца,жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. „От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта“, пише той.

- реклама -