сертификати, футбол, коронавирус, спорт, мачове

Според родители новите COVID мерки са закъснели

Мненията на родителите за въвеждането на „зелен сертификат“ за редица дейности на закрито са разнопосочни. Според Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ мерките са закъснели, предвид нарастването на заразените.

Истината е, че сега отново мерките са насочени, вместо към възрастните, към децата, които са на първа линия и отново пред тях стои опасността да бъдат затворени при това за втора година, коментира Алексиева пред БНТ.

Според нея зелените сертификати са добър вариант, но би трябвало да има отсрочка, за да могат хората да се подготвят.

„Тестовете са една друга голяма болна тема“, допълни тя и обясни, че има нужда от добра комуникация между властите и родителите, а също и от неинвазивни тестове, за които отдавна се претендира. Тези тестове трябва да бъдат безплатни и достъпни.

Яна Алексиева изрази надежда присъственото обучение да не бъде прекратено. „Училищата правят всичко възможно, за да спазват мерките. Но училището, както всичко друго, има нужда от подкрепа“, допълни тя.

По темата дали е удачно предложението в училище да бъдат допускани само деца на ваксинирани родители, тя беше категорична, че за подобно предложение трябва да бъде проведено допитване. „Изключително важно е всички да се ваксинираме, всички да сме отговорни към децата си, но докато се намери верният път децата губят и знания, и социални умения и не е редно те да плащат подобна цена“.

Председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров смята, че решението да не се въвежда „зелен сертификат“ за достъп на учителите до работните им места е разумно. защото иначе образователната система би останала без преподаватели и би се стигнало до криза.

Петров се спря и на предложението на министър Денков, което касаеше преподавателите, които не желаят да се ваксинират, да имат възможност да преподават онлайн, като каза, че подобна организация няма как да бъде създадена. Трудно би била създадена и организация, при която учениците да бъдат проверявани на влизане в училище.

- реклама -