Според новия план на Байдън: Половин милион имигранти могат да получат US гражданство

Според новия план на Байдън: Половин милион имигранти могат да получат US гражданство. През следващите месеци правителството на американския президент Джо Байдън 

ще позволи на някои брачни партньори

на американски граждани без законен статут да кандидатстват за постоянно пребиваване, а в крайна сметка и за гражданство, предаде Асошиейтед Прес.

Според високопоставени служители

на администрацията този ход може да засегне до половин милион имигранти, уточни американската информационна агенция. За да отговаря на условията, имигрантът трябва да е живял в САЩ в продължение на 10 години

към 17 юни 2024 г. и да е сключил брак

с американски гражданин. Ако молбата на отговарящия на условията имигрант бъде одобрена, той ще има три години, за да кандидатства за зелена карта и да получи временно разрешение за работа, като междувременно ще бъде защитен от депортиране.

Около 50 000 деца на хора,

които не са граждани на САЩ, чиито родители са сключили брак с американски граждани, също биха могли да се възползват от процедурата, пише БТА. Няма изискване от колко време двойката трябва да е женена, но след 17 юни 2024 г.

никой няма право на това.

Това означава, че имигрантите, които достигнат нужните 10 години престой след тази дата, няма да могат да се възползват от програмата.

Високопоставени служители на

администрацията очакват процедурата да бъде отворена за кандидатстване до края на лятото.

Вижте още:

- реклама -