Според изследвания: Три дози от Пфайзер ни пазят от омикрон

Израелски изследователи заявиха в събота, че с курс от три дози на ваксината срещу COVID-19 – Pfizer/BioNTech се осигурява значителна защита срещу новия вариант Омикрон, съобщи „Ройтерс“.

Констатациите бяха подобни на тези, представени от BioNTech и Pfizer по-рано през седмицата, които бяха ранен сигнал, че бустерните инжекции могат да бъдат от ключово значение за защита срещу инфекция от новоидентифицирания вариант.

Проучването, проведено от Медицински център „Шеба“ и Централната вирусологична лаборатория на Министерството на здравеопазването, сравнява кръвта на 20 души, които са получили две дози ваксина 5-6 месеца по-рано, със същия брой лица, които са получили бустер преди месец.

„Хората, които са получили втората доза преди 5 или 6 месеца, нямат никаква способност за неутрализиране срещу Омикрон.

Въпреки че имат някои срещу Delta (щам)“, каза Гили Регев-Йочай, директор на отдела за инфекциозни болести в Sheba репортери.

Можели да доставят базирана на „Омикрон“ ваксина през март 2022 г.

„Добрата новина е, че с бустер дозата се увеличава около сто пъти. Има значителна защита на бустер дозата. Тя е по-ниска от способността за неутрализиране срещу Delta, около четири пъти по-ниска“, каза тя.

- реклама -