Според филм Ван Гог е бил убит, а не се е самоубил

Според новия филм „На портата на вечността“, с участието на Уилям Дефо, известният художник Винсент Ван Гог е бил убит, а не се е самоубил

Поне така показва лентата, чиято премиера беше днес на филмовия фестивал във Венеция.

В него художникът е застрелян след борба с местни младежи край село близжо до Париж, където художникът е прекарал последните си месеци през 1890 г.

Той почина 36 часа по-късно.

Докато повечето историци са единодушни, че Ван Гог се е самоубил, известният художник и номиниран за Оскар режисьор Джулиан Шнабел подхранва във филма теорията, че той е бил убит.

Легендарният френски сценарист Жан-Клод Карие, който е съставил сценария с Шнабел, заяви пред АФП, че „няма абсолютно никакво доказателство, че се е самоубил. Дали вярвам, че Ван Гог се е самоубил? Съвсем не!“.

„Той се връща в пансиона с куршум в корема и никой не намери пистолета“, добави Кариер.

„Това, срещу което сме се борили, е тъмната романтична легенда за Ван Гог. В последния период от живота си Ван Гог работи непрекъснато, всеки ден прави нова работа“, каза той.

Последните седмици, когато той рисува „Портрет на д-р Гаше“ – която картина постави световен рекорд, когато беше продадена за 82,5 милиона долара през 1990 г. – „въобще не са били тъжни“, твърди писателят.

- реклама -