БСП

Според БСП дистанционното гласуване в Народното събрание е противоконституционно

„От сутринта имаме съмнения, че бяха вкарани депутати под карантина, за да осигурят кворум. След това при поименното гласуване по-късно бяха преброени депутати, които категорично са заявили, че не искат да бъдат броени.”

Това заяви говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Александър Симов на брифинг приетото предложение за дистанционно участие в пленарните заседания на народни представители, поставени под карантина.

Според Симов това решение е вкарано в нарушение на правилника на парламента, защото в чл. 53 е написано, че не могат да се обсъждат въпроси, които не са включени в дневния ред.

„И най-важното:  в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред, но само в началото на заседанието. А това решение се вкарва в ранния следобед и по качеството на неговото изпълнение най-очевидно е писано на коляно“, обяви народният представител.

Александър Симов отправи сериозна критика към мнозинството в парламента като заяви, че предложението за дистанционно участие по електронен път в работата на Народното събрание противоречи на българската Конституция. „Там е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно. В духа на Конституцията се предполага, че депутатите трябва да присъстват тук, на място, за да участват в работата на парламента.“

- реклама -