386 споразумения за 2 трлн. рубли сключиха в Санкт Петербург

Международният икономически форум в Санкт Петербург тази година събра повече от 14 хиляди участници

Според предварителните оценки в рамките на събитието бяха сключени 386 споразумения. Те са на стойност около 2 трилиона рубли. Това съобщи на заключителната пресконференция президентски съветник Антон Кобяков.

„Броят на подписаните споразумения се увеличава от година на година“, коментира Кобяков, цитиран от ТАСС.

В рамките на събитието се проведе работна среща на председателя на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова. Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера.

Бе отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

След срещата Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта. Съгласно нея страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

- реклама -