ваксина
сн. БГНЕС

Споразумението на ЕС за коронаваксината сваля отговорността за странични ефекти

Производителят на ваксината срещу коронавирус няма да изплаща обезщетения при евентуални съдебни искове – цялата финансова отговорност ще падне върху правителствата.

Споразумението между Европейския съюз и фармацевтичната компания „AstraZeneca“ относно намиращата се в процес на разработване ваксина срещу коронавирус, предварително сваля всякаква отговорност при евентуални странични ефекти, причинени от приема на препарата, съобщи белгийското издание „Соар“.

Фармацевтичният гигант със седалище във Великобритания успя да получи пълен имунитет от ЕК в законодателно отношение, ако използването на произведената от него ваксина има старничен ефект. Това означава, че производителят няма да бъде длъжен да изплаща компенсации в случай на съдебни искове. Цялата финансова отговорност ще се поема от правителствата на държавите, които закупят ваксината.

Изданието уточнява, че ако ваксината на „AstraZeneca“ увреди здравето на хората и това бъде доказано в съда, нито производителят на ваксината, нито Европейската комисия ще бъдат длъжни да плащат компенсации на пострадалите – това ще бъде отговорност на правителствата на тези държави от ЕС, чиито граждани могат да пострадат от прилагането на ваксината. Тоест, изплащането на компенсации на данъкоплатеца ще бъде за сметка на самите данъкоплатци.

Вестинкът отбелязва, че Белгия, като държава-член на ЕС, се опитва в момента да вземе решение, кои от петте препоръчани от ЕК, но все още неизлезли на пазара ваксини, да избере за предстоящото ваксиниране на своите граждани. Голяма е вероятността изборът да падне именно върху продукта на „AstraZeneca“. Това е причината местните експерти да събират цялата налична открита информация за ваксината, производителя, бъдещите условия на търговията с нея и прилагането ѝ.

сн. БГНЕС

По-рано говорител на ЕК съобщи, че Еврокомисията е подписала договор с „AstraZeneca“ за производството на 400 млн. дози за страните от ЕС. В документа се подчертава, че Европейската комисия продължава да обсъжда аналогични споразумения и с други производители на ваксина срещу коронавирус и вече е завършила успешно преговорите с компаниите „Sanofi“, „Johnson&Johnson“, „CureVac“ и „Moderna“.

На „AstraZeneca“ вече е изплатена сумата от 336 млн. евро за бъдещия договор.

- реклама -