Споразумението е подписано, утре обявяват министрите – ИМЕНА

Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на „Продължаваме Промяната“, потвърдиха подписването на коалиционното споразумение от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“.

Пред журналисти в парламента те представиха готовия документ, който се очаква да бъде публикуван по-късно тази вечер.

Утре, 11 декември 2021 г. от 13 ч. в сградата на Народното събрание ще бъдат представени структурата и съставът на Министерския съвет, предложен от „Продължаваме промяната“, съобщиха по-късно от пресцентъра на партията.

Ето и спряганите за министри:

Кирил Петков е предложението на ПП за министър-председател.

Заместници на министър-председателя ще бъдат Корнелия Нинова (министър на икономиката и индустрията) от БСП, Асен Василев (финансов министър) и Калина Константинова (вицепремиер по ефективното управление) от „Продължаваме промяната“, вицепремиер и министър на регионалното развитие от „Има такъв народ“ ще е Гроздан Караджов, а от „Демократична България“ – Борислав Сандов, който ще е и министър на околната среда и водите.

Образованието се поема от академик Николай Денков. От там излъчват за министър на здравеопазването – Асена Сербезова. Предлагат Бойко Рашков за министър на вътрешните работи, макар че той вчера заяви, че още няма покана.

Издигнати от „Продължаваме промяната“

Министър на отбраната се очаква да стане Стефан Янев, сегашният служебен премиер, а Николай Събев да е министър на транспорта. Новото министерство на Растежа и иновациите ще оглави Даниел Лорер. Министър на културата – Тодор Мечкарски, номиниран от ПП.

Издигнати от „Има такъв народ“

Министър на външните работи ще е Теодора Генчовска. Министър на енергетиката – Александър Николов. Спортът ще е в ръцете на Радостин Василев.

Издигнати от „Демократична България“

За министър на правосъдието е номинирана Надежда Йорданова. Министър на електронното управление ще е Божидар Божанов от „Демократична България“.

Издигнати от БСП

Георги Гьоков е предложен за министър на труда и социалната политика, Христо Проданов за министър на туризма и Иван Иванов – министър на земеделието.

 
- реклама -