кисело мляко опаковка дискусия БДС

Спор за опаковката на киселото мляко – вкусът и рецептата не подлежат на коментар

Киселото мляко да бъде и в опаковки от полипропилен, а не само полистерен, предлага „Обединена млечна компания“.

Това стана ясно по време на обществена дискусия в Българския институт а стандартизация.

От компанията обясниха, че опаковките от полистирен са по БДС, а полипропилен не е. Те настояват той и всички останали видове опаковки, които са разрешени от европейската уредба, да станат част от стандарта.

На днешното обсъждане присъстваха и потребители. Някои от тях носеха плакати, на които пишеше „Продажници“.

Снимка: БГнес

Беше представено предложението на „Обединена млечна компания“-Пловдив, „Димитър Маджаров-2“ и „Полидей-2“ за изменение на стандарт БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ в частта за опаковането.

Ирен Дебижева, изпълнителен директор на Български институт за стандартизация разясни, че процедура по промяна на стандарта все още не е стартирана.

Представителката на вносителите на предложението – д-р Диана Радева, обясни, че опаковката от полистирен, е по БДС. Полипропиленът, не е по БДС, а те предлагат да стане част от стандарта, както и всички останали видове опаковки, които са разрешени от европейската уредба.

Владислав Михайлов, зам.-председател на Национална асоциация на млекопреработвателните обяви, че е провтив отварянето на стандарта. „Той е добър и си действа. Той е основен стандарт, с който се хранят децата ни“, допълни Михайлов.

Снимка: БГнес

Росица Еникова, от екипа, създал стандарта БДС заявви: „Когато стъклото беше заменено от полистирен нямаше обществено обсъждане и полека обществото свикна. Сега се предлага да се ползват и други опаковки, разрешени от европейското законодателство. Българският стандарт е материя, която не бива да се пипа“.

Румен Георгиев, член на Парламентарната Комисия по земеделието и храни бе категоричен, че стандарта не трябва да бъде пипан, за да стане той колко много специалисти и учени са работели по него.

„Няма причина да се пипа стандарта. Промяната за съотношението на двете бактерии в киселото мляко беше оттеглено от МЗХ официално миналата седмица“, обяви той.

По време на обсъждането стана ясно, че има изпратено отрицателно становище от Министерство на здравеопазването, относно опаковките, за сметка положително становище от Националния център за изследване на общественото здраве.

- реклама -