Спор за датата на президентските избори

Спор кога да е датата на президентските избори. Левицата иска на 23 октомври. ГЕРБ, неофициално се твърди че предлага 6 ноември. Червените, обаче, не харесват тази дата. Мотивът на БСП е че 6-ти ноември е близо до разглеждането на бюджета и ако има кампания акцентът щял да се измести.

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов датата е без значение. Има сантимент към 23 октомври, тъй като тогава е рождения ден на партията. ВМРО става на 124 години, похвали се той.

По думите му преди самия вот имало доста техническа работа като събиране на подписи, регистриране на кандидатите. Ако политиците се спрат на 23 октомври целият този процес трябвало да започне в средата на август. Дата 6 ноември означава старт на техническата подготовка в началото на септември.

Радан Кънев
Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също иска по-ранна дата.

„Непрекъснатото изнасяне на датите по-далеч във времето в крайна сметка ще ги прати някой ден през декември, защото Конституцията така предвижда“, каза лидерът на ДСБ.

Според него, ГЕРБ не били готови с кандидат и затова искали да отлагат, колкото може повече. Той вижда смислен аргумент в тезата на колегите си от БСП, който не е за пренебрегване, че при по-късната дата финалната права на президентските избори може да съвпадне с дебатите по бюджета, което по негово мнение е неуместно.

- реклама -