Спор в НС да се възстанови ли парламентарен контрол или не

Ако имаше парламентарен контрол, гафове, като днешния, с пресконференцията на Фонда на фондовете можеше да не се получават. Тази теза разви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Днес, в дневния ред на извънредното заседание на парламента, влезе и предложението на БСП да се възстанови парламентарния контрол всеки петък. Припомняме, че той бе отменен като от част от мерките на извънредното положение и в момента министрите отговарят на депутатите само в писмена форма.

„Нормално е правителството да бъде контролирано, за да не се получават гафове. Гаф е днешната пресконференция на Фонда на фондовете. Убеден съм, че половината от вас не знаят какъв е тоя Фонд на фондовете, който е създаден през 2016 г. Това е, защото до момента не са свършили нищо, нула. Няма един лев, който да е стигнал до реалната икономика. За да не става подобен гаф, че едни пари ще бъдат пренасочени, ако има парламентарен контрол, Томислав Дончев можеше да обясни какво прави този Фонд и има ли смисъл от съществуването му“, аргументира се соцдепутатът Драгомир Стойнев.

„Излезте и кажете какво в продължение на 4 години е свършил Фондът на фондовете при заделени 327 млн. от ОП „Конкурентоспособност“? Нула!“, заяви Стойнев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Разбирам, че основният проблем на липсата на парламентарния контрол е, че не ни дават по телевизията

Нека не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния ефект от парламентарния контрол. Разбирам, че това е основният проблем, че не ни дават по телевизията. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебата по предложението за парламентарен контрол.

„Уважаеми колеги отляво, позволете ми да не се съглася с вашите аргументи, затова че писменият парламентарен контрол не е ефективен, че има ограничаване на контрола, че се губи неговата публичност. Ще дам няколко аргумента в полза на писмения контрол, който се извършва в парламентарната република, която е в извънредно положение сега. Имаме механизъм, по който да се прави регистрация всеки народен представител в рамките на 1 час да влиза в залата. Не забравяйте, че тук заедно с нас работят още около 100 служители на събранието, които са в пряка опасност. Това са стенографи, квестори, администрация на Народното събрание. Заседанието има определена продължителност по време на парламентарния контрол. Ако трябва да се удължи този парламентарен контрол, няма как да стане, защото в залата ще присъстват един или двама народни представители. Всеки въпрос получава отговор, който веднага се качва на сайта на Народното събрание“, изтъкна Караянчева.

- реклама -