Спокойно шофьори! Ако от утре се наложи да сипете гориво в колата от туба, няма да глобяват, засега

От утре влиза в сила чл. 106 А в Закон за движение по пътищата. В него е записано, че на МПС не може да се зареди гориво от другаде освен от бензиностанция.

„Странното на този член е, че в него не е предвидена санкция.“

Това заяви Христо Радков от Българско обединение на шофьорите в „Eвропа сутрин“ по тв Европа с водещ Диана Радева.

„Т.е. ако при мен дойде полицай, защото си сипвам от тубата, на база на какво ще ме санкционират? Да, нямам право, но какво от това. Според мен докато няма санкционна част към този член шофьорите не трябва да се притесняват.“, успокои шофьорите Радков.

шофьори горивата

Според него депутатите можеха да отложат влизането в сила на този член докато се напарви работещ, но не го направиха. В Българското обединение на шофьорите постъпват сигнали предимно от хора с тежка техника. За тях би бил по-голям проблемът ако им свърши горивото по път. Шофьор на лек автомобил винаги ще забележи ако му сваршва горивото и ще спре на най-близката бензиностанция.

„Някой със сериозна липса на капацитет е предложил този член. Вероятно е имал идея да се ограчинат нелегалните бензиностанции, но така няма да стане.“

Относо предложението на МВР за нов Закон за движение по пътищата

Според Христо Радков промените няма да постигнат целта – намаляване на жертвите по пътищата. Според заложените цели до 2020 година трябва да имаме 300 до 350 загинали при катастрофи. За миналата година те са около 600.

„Предложените промени са тежка санкционна част за водача и нищо по-различно. Когато някой не може да посочи реалните причини за това – бие магарето, защото не може да каже нищо. В случая магарето са шофьорите. Сегашните промени са добре пренаредени текстове от стария закон, сама са завишени санкциите.“

Още от разговора вижте във видеото тук:

- реклама -