Полша говеждо месо износ болни крави

Спокойно! Полша не е изнасяла говеждо месо от болни крави за България!

Полша е изнесла близо 3 тона говеждо месо от незаконни кланици за десет свои партньори от ЕС.

Това заяви главният ветеринарен лекар на страната, след телевизионен репортаж показа, че болни крави са избивани за месо.

Павел Нимчук заяви пред репортери, че 2,7 тона подозрително говеждо месо, продадено на други държави-членки от ЕС, е било изтеглено, след като властите са успели да го проследят до купувачи в Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.

„Списъците за разпределение са установени и стоките са изтеглени“, каза той, добавяйки, че някои страни вече са унищожили месото.

Други 7 тона говеждо месо от незаконно заклани говеда са отишли в около 20 магазина в Полша, каза Нимчук за АФП.

Прокурорите започнаха разследване по случая, след като търговският канал TVN24  излъчи кадри на болни крави, които са били измъчвани и след това заклани в кланица в Калиново, село на 100 километра североизточно от столицата Варшава. Съоръжението е затворено, но комисарят на ЕС по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис каза, че екип от инспектори от Брюксел трябва да го посети следващия понеделник.

Полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски нарече случая „изолиран инцидент“ и добави, че е наредил инспекции в кланиците в цялата страна.

Полша е водещ доставчик на свинско месо в Европейския съюз и произвежда около 560 000 тона говеждо месо годишно. Близо 90% от тях се изнасят.

- реклама -