Спите на запалена лампа? Не го правете никога повече!

Има пряка връзка между слабата светлина по време на сън и симптомите на депресия у възрастните хора

Учени медици от Япония стигат до извода, че пълната тъмнина по време на сън е полезна не само за качеството на съня, но и за психичното здраве на човека. Оказва се, че тя може да предотврати риска от депресия.

В течение на две години учените изследвали нивото на светлина в спалните на 863 възрастни японци с помощта на специални светлинни индикатори. Уредите помогнали максимално точно да се измери количеството светлина по време на сън. Освен това участниците в проучването водели дневник, в който оценявали качеството на своя сън. В продължение на две години те били предмет на изследване на симптомите на депресия.

Депресия се появила при 73-ма души, като учените установили, че има връзка с въздействието на светлината. Всички пациенти са спали на светната лампа или светлина е идвала през прозореца им. По-сериозни изследвания установили, че да се развият симптоми на депресия са били достатъчни само четири седмици. Причината е, че олганизмът нарушава вътрешния си часовник.

Учените предупреждават, че за младите хора спането на запалена лампа е още по-опасно, защото те са още по-чувствителни на светлина.

- реклама -