Спиш и лежиш и ти плащат 18 000 евро заплата! Ето как!

Спиш и лежиш и ти плащат 18 000 евро заплата! Ето как! Звучи невероятно, но е факт. 18 000 евро заплата, за да спиш и лежиш. За съжаление в крайна сметка изобщо не е толкова приятно, колкото изглежда.

Германският аерокосмически център търси участници в тестове,

в рамките на които одобрените кандидати ще трябва да лежат в продължение на два месеца, без да стават нито веднъж, пише Deutsche Welle. Възнаграждението ще бъде 18 000 евро.

За осъществяването му центърът се нуждае от „наземни астронавти“ – участници в тестове,

готови да прекарат 60 дни в леглото, без прекъсване.

На пръв поглед идеята е фантастична: два месеца без будилник и без да се налага да бързате за някъде. Дори още по-добре: два месеца, през които не трябва да правите абсолютно нищо. Това обаче не е чак толкова просто.

Леглото ще е под наклон от шест градуса, от което следва, че главата ще бъде под нивото на краката

– и то през цялото време. В това положение на тялото към главата ще има прилив на течности, а вътрешните системи на организма ще трябва да се реорганизират. Освен това ще се промени натоварването на мускулите и още, и още.

Учените ще наблюдават какво се случва с човешкото тяло, когато то е в положение, близко до това на истинските астронавти. Изследването се провежда, за да няма изненади по време на космически мисии. Така астронавтите ще знаят по-добре как правилно да се подготвят за дълги полети.

Участниците в тестовете ще бъдат разделени на групи. В едната ще се изпълняват упражнения за издръжливост и заякване на мускулите – в легнало положение, разбира се. В другата група мускулите на тестваните лица ще бъдат съкращавани с помощта на електрически импулси. След като сравнят различните техники и резултати, учените ще могат да определят как по-добре да поддържат жизнеността на тялото на астронавта.

Участниците ще бъдат щедро възнаградени

Изследвания като това се провеждат от 1980-те години. Първата група ще „легне“ през септември 2024 година, а следващата – през април 2025. Всеки от участниците ще получи възнаграждение в размер на 18 000 евро.

Могат да участват жени и мъже на възраст между 24 и 55 години, с ръст от 1,53 до 1,90 метра, с индекс на телесната маса (ИТМ) между 18 и 30, в добро здраве, непушачи и с добър немски език. Изследването ще се проведе в Кьолн, където се намира централата на Германския аерокосмически център. След като прекарат два месеца в леглото, участниците ще бъдат подробно изследвани в продължение на още три месеца.

- реклама -