Шпигел

Списание „Шпигел“ ще съди журналиста, фалшифицирал истории

Списание „Шпигел“ подава иск срещу един от бившите си журналисти, за когото подозира, че е злоупотребявал с дарения за сирийски сираци – герои на негова статия, чиято достоверност също е под въпрос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Авторитетният германски седмичник каза, че разполага с данни, според които Клаас Релотиус – водещ негов журналист, изпаднал в немилост заради фалшификации – е организирал подписка за дарения сред читателите си, за да подпомогне пострадалите млади сирийци, описани в една от статиите му, но е дал на донорите своите собствени банкови данни.

„Съответно с иска „Шпигел“ ще предаде цялата събрана информация на прокуратурата“, посочва изданието на сайта си в интернет.

Релотиус призна, че си е измислял истории и персонажи за близо 10 статии. Скандалът бе разкрит от германския седмичник в сряда, след като 33-годишният журналист бе напуснал на 16 декември.

Тогава разтревожени читатели сигнализираха в редакцията за обявената от Релотиус подписка за дарения в полза на сирийските сираци, живеещи по улиците на Турция – герои на негова статия, публикувана през юли 2016 г.

Журналистът обявил подписката чрез имейли до читатели, които му писали във връзка с фалшивия репортаж. След това турски фотограф, работел заедно с него по този материал, разкрил съществени неточности в него.

В редакцията на „Шпигел“ вече са убедени, че Релотиус е измислил изцяло основните герои на репортажа. Списанието отрича да е било в течение на тази кампания и посочва, че в момента не знае точния размер на събраните средства.

Бившият водещ журналист, награждаван неведнъж, описа после в редица статии усилията си да подпомогне тези деца като продължила с месеци борба с цел те да могат да емигрират в Германия и там да бъдат осиновени. Според „Шпигел“ това също е лъжа.

В последния си брой от вчера германският седмичник заяви, че тези фалшификации са „най-лошото, което може да се случи на една редакция“. „Шпигел“ поднесе извинения и увери, че „ще положи всички усилия, за да възстанови достоверността“ на своите материали. Списанието също призна, че случаят е накърнил доверието към него и към медиите като цяло.

- реклама -