автоинструктори

Отменя се заповедта за увеличаване на часовете за кормуване

Отменя се заповедта на образователния министър, с която трябваше да се увеличат часовете за кормуване от 31 на 42 ч. и се създава работна група, която ще определи какъв да бъде изпитът и какви мерки да се предприемат, за да са гарантира, че новите водачи ще излизат добре подготвени на пътя. Това обяви председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ след провелата се среща в транспортното министерство между представители на автоинструкторите, образователният министър Красимир Вълчев и транспортния министър Росен Желязков.

Крумова подчерта, че е важно да се работи изцяло, а не на парче и, че промени няма да се правят без да се чуе думата на бранша.

„Ние сме готови да чуем всички гледни точки. Призовавам всички, които има какво да кажат по темата, да излъчат представители, които да бъдат включени в работната група”, заяви Крумова.

На въпрос дали в такъв случай заповедта на просветния министър ще влезе в сила, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Бойко Рановски посочи, че на този етап това няма да се случи.

„Заповедта ще влезе в сила когато се промени Наредба 37, регламентираща обучението. Такава Наредба в момента не е подготвяна, и няма да бъде подготвена, докато работната група не се произнесе и не даде своите предложения. Когато работната група излезе с предложения и те се приемат и няма разнобой в бранша, тогава ще започнат промени в нормативната база”, поясни той.

По отношение на другото искане на бранша – лицензирането на автоинструкторите да премине към МОН, Крумова посочи, че все още е рано да се говори по този въпрос, и предложението ще бъде обсъдено в работната комисия, която ще започне да работи в края на този месец.

Стана ясно още, че частната фирма, ангажирана с контрола, извършва тест на системата, но той не е бил възложен от ресорното министерство.

„Това, че изпълнителят извършва тестове на GPS системата, не е възлагано от нас. Ние искаме да ни предложи цялостна концепция по водене на електронни документи, които сега се водят на хартия и затрудняват работата на учебните центрове, както и контрол. Дали ще има електронни документи и контрол , това вече е преценка на работната група. Ако браншът се обедини да има промяна поне в електронните документи, ние сме съгласни да ги въведем и те ще бъдат безплатни за всички, които го използват”, увери Рановски.

Председателят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски изрази задоволство от постигнатия резултат, след като близо 4 часа остана блокиран от автомобилите им ул. „Цар Освободител”.

„Ще има и преразглеждане на учебната документация, ще има изцяло промяна в подготовката на водачи на моторни превозни средства. Постигнахме това, което искахме”, заяви Малковски.

По-рано те внесоха своя декларация с 4 искания в образователното и транспортно министерство. В нея те настояваха за отмяна на заповедта на министър Вълчев, с която се увеличават часовете за кормуване от 31 на 42 ч.; въвеждане на GPS система за контрол, смяна на представляващите ги в лицето на председателя на Съюза на инструкторите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, и председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красиир Георгиев, както и създаване на ново звено в МОН, което да се занимава с издаването на разрешителните за тази дейност, и да създаде правилата за работа на автоинструкторите.

- реклама -