Спират компенсациите за бизнеса за скъпия ток

Компенсациите за бизнеса за скъпия ток може да бъдат спрени. Това стана ясно от интервю за БНР на министъра на енергетиката Александър Николов.

„Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток може да бъдат спрени. Държавата все още не е решила

дали и след април ще компенсира бизнеса

заради скъпия ток, който фирмите купуват на борсата“, заяви той. Според него е спорен въпросът кога е необходимо подобно подпомагане.

„Говорейки за компенсации при запазване на високите цени, мисля, че те са приложими и необходими през есенно-зимния сезон, както беше и до момента“. Това каза още  министърът. Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, макар въведени със закъснение и в ограничен размер, бяха

единствената мярка на кабинета срещу високата инфлация.

Отпадането им само може да доведе до допълнително покачване на цените, казаха финансисти, до които „Труд“ се е допитал. Самите компенсации се плащаха с месец закъснение на бизнеса. В същото време множество работодатели се оплакваха, че те покриват твърде малка част от скока на тока. Въпреки че бяха въведени уж именно, за да го компенсират.

„Има много сериозен интерес към нови ядрени мощности, обсъжда се темата, така че е въпрос на време да се случи“, каза още министърът. Според него по-логично е нова ядрена мощност да бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй“.

С месец закъснение ще се плащат компенсациите за скъпия ток

Източник: Труд
- реклама -