В Кюстендилско може да спрат да отглеждат череши – няма кой да ги бере. Сериозен проблем за производителите на череши в Кюстендилско. Изправени пред липсата на работна ръка за бране на плодовете, те обявиха кампания „Набери си сам“.
Така, хората могат да идват и сами да си наберат
череши срещу 2 лева за килограм.
Семейството на Георги идва от София, за да си наберат череши сами. Водят внучката си, която за първи път сама ще откъсне плод от дървото.
„Заради черешите и заради удоволствието да си ги бера сам“, казва Георги Гърков от София.
„Аз си набрах най-вкусните череши“,
казва 5-годишната Юлия.
Черешопроизводителите посрещат с радост хората, но признават, че това не им гарантира реализация на продукцията.
„Има при мен, от години са свикнали хората.
Идват да си наберат или да си вземат набрани череши. Има си постоянно такива хора, които си идват, но това не решава въпроса“, коментира Кирил Димитров, който е черешопроизводител.
Според Цветанка Манзурова, която от дълги години работи в овощна градина,
кампанията не дава трайни решения.
„Ще дойде някой да си набере 2-3 кг или 5 кг. череши с „Набери си сам“ и берат само отдолу, отдолу, а нагоре кой ще ги бере. Идват, берат си, а отгоре на кого остават, на пилците“, коментира жената.
Проблеми с работници има и те не са само в липсата им, пише bTV.
Дори да намерим някои да дойдат, не берат хубаво.
Те си искат килограми, аз искам качество.
В Кюстендилско мнозина производители вече намаляват масивите си, за да могат да се справят с предизвикателствата. Това обаче може да доведе до унищожаване на черешопроизводството в региона.
Хапвайте череши за добър сън
Ако искате да запазите младостта си за дълго или да подобрите качеството на съня си, похапвайте череши винаги, когато имате възможност.
Сочните топчета са сред достъпните и вкусни плодове на сезона. Те, освен гастрономическа стойност, притежават и безспорни качества като лекарство.
Пролетно-летният плод е пълен с антиоксиданти и има силно противовъзпалително действие. Това означава, че ефективно забавя стареенето.
И се бори с хроничните заболявания – включително сърдечни, рак, болестта на Алцхаймер, диабет и затлъстяване. Този плод е особено любим на жителите на Европа поради богатото си съдържание на витамини А, В2, В5 и С, на калий, калций, фосфати, желязо и фолиева киселина.
По-сладките сортове череши превъзхождат по-киселите по количество на калций, калий и витамин С. Тези, които са огрявани повече от слънце при растежа си, съдържат по-голямо количество витамин С.
Плодчетата поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници, което действа като защита от диабет, и в същото време са подходящи за диабетици заради ниския си гликемичен индекс.
Тъмночервеният им цвят се дължи на веществото антоциан. Този безценен антиоксидант има действие, подобно на ацетилсалициловата киселина. Това означава, че черешите са природна алтернатива на аспирина като противовъзпалително средство.
Изследване показва, че приемът на концентрат от черешов сок в продължение на 7 дни води до повишаване на нивото на мелатонин, продължителността и качеството на съня.
В нашата традиционна кухня черешите и вишните, които се появяват скоро след тях, имат своето приложение предимно в приготвянето на различни сладкиши, сладка, компоти, като украса на торти и кремове.
Напоследък все повече влизат в състава на модерните смутита. По-рядко сладко-киселите плодове се използват в комбинация с месо, предимно пилешко, но също дивеч и свинско. Зависи от желанието на кулинарите да експериментират.
Не липсват и по-странни комбинации и вариации в кулинарията, като на първо място можем да поставим гаспачото от череши и да продължим с пица с череши, прошуто и бри, както и свежата салата с козе сирене и череши.
Вижте нашите рецепти:
Черешово сорбе
400 г замразени череши
2 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. вода
2 листа мента
Начин на приготвяне:
Замразените череши (400 г) се смилат в блендер заедно с мед (2 с.л.), лимонов сок (1 с.л.), кисело мляко (4 с.л.) и вода (4 с.л.). Пасират се до хомогенна гладка смес. Сместа се прехвърля в съд, подходящ за фризер. Оставя се в камерата за 1 час. Готовото сорбе се разпределя на порции и се декорира с листа прясна мента.
Домашен ликьор от череши
Необходими продукти:
череши – 500 г
ракия – 500 мл
захар – 200 г
вода – 100 мл
карамфил – 1 зрънце
Начин на приготвяне:
За приготвянето на домашния ликьор от череши се избират добре узрели плодове. Измиват се и се слагат в голям стъклен буркан или шише. Прибавя се зрънцето карамфил и ракията. Бурканът се затваря плътно и се оставя да престои на тъмно 40 дни. След това плодът се изважда и течността се прецежда. От захарта и водата се приготвя гъст захарен сироп, който се смесва с прецедената течност. Готовият ликьор се прехвърля в стъклена бутилка и се съхранява отново на тъмно.
Пай с карамелизирани череши
Необходими продукти:
череши – 500 г
захар – 100 г
за тестото
брашно – 120 г
масло – 50 г
кисело мляко – 50 г
сода бикарбонат – 1 щипка
сол – 1 щипка
Начин на приготвяне:
Захарта се насипва равномерно в намазана с масло тавичка и се слага във фурната да се карамелизира. Почистените от костилките череши се нареждат върху карамела и се пекат до омекване. Пресятото брашно и нарязаното на парченца масло се стриват на трохи. Прибавя се киселото мляко, разбъркано със содата и солта, и бързо се замесва меко тесто.
Разточва се на кора с дебелина 5 мм, която се разстила върху карамелизираните череши, като леко се подгъва по края, за да достигне дъното на тавичката.
Пече се до златисто. Веднага след изваждането от фурната сладкишът се обръща в чиния за сервиране. Паят се нарязва, след като изстине.
Свинско бонфиле с череши
Необходими продукти:
1 свинско бонфиле 600-700 г
25-30 череши
1 лайм
2 глави лук шалот
4 с.л. зехтин
2 с.л. олио
20 стръка пресен кориандър, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината от едната глава лук-шалот, нарязан на ситно, половината кориандър, сокът от половината лайм и две лъжици зехтин. Разбърква се добре. Бонфилето се почиства от ципите и поставя в маринатата. Покрива се и се оставя в хладилника за два часа.
Черешите са почистват от костилките и се нарязват на ситно в купа. Добавят се нарязаната на ситно втора глава шалот, останалият кориандър, нарязан на ситно, останалият сок от лайм и зехтина. Разбърква се добре, покрива се и се оставя в хладилника, за да се смесят ароматите.
В дълбок тиган се загрява кокосовото масло (или олиото). Бонфилето се изважда от маринатата и се запечатва на силен огън от всички страни. Добавят се 200 мл вода, покрива се и се оставя да се готви на тих огън за още 25 минути, като се обръща редовно и почти всичката вода изври (ако имате термосонда, вътрешната температура на месото трябва да достигне 67-68 градуса).
Ако желаете, след като запечатате месото, може да довършите готвенето във фурната на 180 градуса. Месото се изважда и оставя да почине 5 минути, преди да се нареже на порции. Сервира се поднесено с черешовата добавка и гарнитура по желание (при мен зелен фасул на пара с карамелизиран лук-шалот).