Спират COVID добавките към пенсиите (вижте кога)

От средата на тази година пенсионерите най-вероятно вече няма да вземат COVID добавките към парите си за старост. Това стана ясно от думите на шефа на социалната комисия към НС и депутат от ПП Искрен Арабаджиев.

Към момента добавките е планирано да се дават до юни. Моето мнение е, че те не са добър механизъм, защото изкривяват очакванията на пенсионерите, заяви Арабаджиев в интервю за bTV. Той допълни, че именно вероятно в бъдеще, след изтичането на този срок, те вече няма да се дават като ще се търси начин за увеличение на пенсиите. Какъв точно обаче не каза ясно.

До няколко дни ще стане ясен механизмът за компенсиране на възрастните, които получиха по-малко пари през януари в сравнение с декември. Да това се стигна, тъй като COVID добавките за януари бяха намалени от досегашните 120 лева на 60 лева. В същото време индексирането на парите на не малка част от пенсионерите не компенсира разликата.

Арабаджиев призна, че социалната комисия е била залята от много жалби заради проблема. Посочи също, че ощетените възрастни ще получат разликата за януари с  февруарската пенсия.

По-рано през деня, в Троян, той обяви, че на коалиционно ниво е решено до края на юни да се направи анализ на пенсионната система. Целта е да се види какви дефекти има в момента и по какъв начин ще се върви напред. По думите му очакванията на пенсионерите са през юни тези 60 лева компенсация да бъдат включени към пенсията им, а не да продължават да ги получават под формата на добавки.

ЗАБАВАЧКИ

Пред bTV Арабаджиев обяви също, че от септември детските градини в цялата страна ще бъдат безплатни. Предвижда се също компенсация за родители на деца до 3-годишна възраст, които не са били приети в общински ясли. В момента компенсация вземат само семействата на неприети деца над 3 години. Сумата е 291 лева на месец.

- реклама -