Ангелов
сн. БГНЕС

Спират „АстраЗенека“ само при жени под 60 г. с риск от тромбози, втората доза може и с „Пфайзер“ – ВИДЕО

Ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“  няма да се прилага на жени под 60 години с повишен риск от тромбози.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Втората доза на тези, които вече са ваксинира с тази ваксина и при които не е имало странични ефекти, се препоръчва да е със същата ваксина.

Тези, които не желаят да получат втора доза от „АстраЗенека“ могат да бъдат ваксинирани с „Пфайзер/Бионтех“ не по рано от 84-тия ден след първата игла. Тогава имунизацията се счита за завършена.

Тези, които са се разболели след прилагане на първа доза от ваксина, втората доза се поставя не по-рано от шест месеца след като лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедувалите вече могат да се ваксинират с пълен курс не по-рано от три месеца след доказване на заболяването.

сн. БГНЕС

„Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите“, отбеляза проф. Ангелов.

Продължава тенденцията на спад на заболеваемостта, заяви доц. Ангел Кунчев.

Следейки показателите от хоспитализираните пациенти, тези в тежко състояние и изписаните, ще бъде направено предписание относно по-нататъшните противоепидемични мерки, каза още той.

Иунизацията независимо с каква ваксина цели образуването на антитела и имунитет срещу коронавируса, сподели на свой ред проф. Мурджева. Единственият начин да се завърши имунизацията с „АстраЗенека“ е да се постави втора доза.

„Ако вие нямате никакви нежелани реакции с „АстраЗенека“ след първа доза, нямате никакво основание да не се ваксинирате със същата ваксина“, добави тя.

Проф. Ангелов заяви, че има готовност да бъдат отворени зелени коридори в началото на май, за да бъдат поставяни по 50 000 дози на ден. На практика ще бъде отворена изцяло електронната система за записване, чрез която ще има възможност да бъде избирана най-желаната ваксина за имунизация.

„Ако хората не попадат в рисковите групи, ако са си поставили ваксина на „АстраЗенека“ и нямат никакви странични реакции, то нашата препоръка е да си сложат втората доза на „АстраЗенека“, за да се знае, че техният имунизационен цикъл е завършен на всички фази. Това, което правим в момента – с втора доза на „Пфайзер“ след първа „АстраЗенека“, е с цел да постигнем допълнително по-високо ниво на имунен отговор. Но втората ваксинация трябва да стане не по-рано от 82 дни след първата доза“, заяви в заключение проф. Костадин Ангелов.

 

- реклама -