Спихват заплатите на висшите ни държавници

Спихват заплатите на висшите ни държавници. 1500 лв. по-малко ще прибира в джоба Румен Радев, депутатите трябва да преглътнат 8 стотака

Основното възнаграждение на властта зависи от заплатата в обществения сектор, измерена от НСИ в края на всяко тримесечие. Средната заплата в обществения сектор през декември беше 2 127 лева, а в края на март намаля до 1 874 лв. Според експерти спадът вероятно е свързан с годишните бонуси, които обикновено се плащат покрай коледните празници.През следващите 3 месеца предстоят намаления и за висшите държавници, съобщи NOVA.

Ето какви ще бъдат те:

Основното възнаграждение на президента Румен Радев намалява от 12 800 на 11 300 лв. Тук не се включват класовете прослужено време. Така държавният глава ще взима месечно 1500 лева по-малко.

Премиерската заплата на Гълъб Донев намалява с почти 1 200 лева, от почти 10 000 на 8 700 лева.

Депутатите ще взимат заплатата от почти 6 400 лева само този месец, от следващия вече ще получават по около 5 600 лева. Почти 800 лв. по-малко, но това е без добавките за стаж и без допълнителните проценти за участия в комисии.

На този фон народните представители изслушаха финансовия министър Росица Велкова за финансите на държавата. Оказва се, че удълженият бюджет от миналата година, който действа в момента, може да се наложи да претърпи още едно удължение. Под въпрос е дали до юни депутатите ще могат да приемат бюджет за 2023 година.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено