Ценко Чоков, Мартин Чоков, изменение мярка парична гаранция

Спецсъдът заседава срещу Ценко Чоков, сина му и още петима

Специализираният наказателен съд ще заседава на 23 февруари срещу Ценко Чоков, сина му и още петима участници в ръководената от него организирана престъпна група.

Срещу Чоков са повдигнати пет обвинения

Като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. На сина му Мартин Чоков също са повдигнати обвинения. Те са за участие в ОПГ, лихварство, отвличане и побой. Освен това той е привлечен и за принуда и за заплаха със смърт.

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

В хода на досъдебното производство срещу Чоков и групата му са събрани 38 тома материали

Обвинителната теза е подкрепена от заключенията на множество експертизи и от събраните по делото доказателства.

Обвинителният акт бе внесен веднага след приключване на процедурата по поисканото изменение на наложената на Ценко и Мартин Чокови мярка за неотклонение „задържане под стража”.

С определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 13 февруари е изменена мярката за неотклонение на Ценко Чоков. От „задържане под стража“ тя е променена в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Ден след промяната на мярката съдия Даниела Росенова Иванова, пуснала Чоков от ареста, кандидатства за председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

На 15 февруари главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение относно мерките за неотклонение по делото за скандалния кмет на село Галиче на съдия Росенова.

Лозан Панов заяви, че съмненията за случайното разпределение ще бъдат изяснени.

Кметът на Галиче и синът му заедно с още 6-има души, бяха задържани на 26 май 2016 г. при показна акция на МВР. Протестите на жителите в Галиче срещу кмета им не стихват.

- реклама -