Спецсъдът заседава по делото КТБ

Специализираният съд ще заседава по делото КТБ.

По делото и през януари продължи т. нар. „голямото четене“ на заключителната част на обвинителния акт по него. Тогава не бяха влезли в сила промени в НПК.

Публикуваните законодателни изменения казват, че „съдебното следствие се ръководи от председателя на състава и започва с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове“.

На 23 януари адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов каза, че след като са започнали процедура по текста на разпоредбата в старата му редакция, би трябвало да я довършат по нея.

Тогава прокурор Антоанета Софрониева каза, че докладът се пише от прокуратурата. “В следващото заседание, след като влязат в сила промените, ние ще направим това, т.е. ще докладваме в следващото заседание“, посочи тя.

На въпрос за това, че според адвокатите делото трябва да продължи по стария ред, защото няма преходна и заключителна разпоредба, която да казва как се случва с казусите, които са висящи, Антоанета Софрониева каза, че това ще прецени съдът. „Това ще е може би въпрос на спор вече в следващото съдебно заседание“, посочи тя през януари.

На 20 юли 2017 г. специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“.

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. Тогава от прокуратурата посочиха, че по делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица. Разпитани са повече от 400 свидетели.

Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

- реклама -