царските конюшни софийска градска прокуратура дело областен управител

Спецсъдът върна на прокуратурата делото за „царските конюшни”

Спрецсъдът върна на прокуратурата делото т.нар. царски конюшни. Подсъдими по делото са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Досега делото два пъти е връщано за доразследване на прокуратурата от Софийския градски съд

След промените в НПК в сила от 5 ноември 2017г. делото е беше внесено в специализирания наказателен съд, обясни днес адвокатът на Пенев – Менко Менков. Днес спецсъдът прекрати съдебното производство считайки, че прокуратурата е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила, като допълни, че прокурор от СГП е предявил обвинение на подзащитния му и другата подсъдима във фазата на досъдебното производство след промените в НПК, а това е трябвало да бъде сторено от прокурор или разследващ орган на специализираната прокуратура.

Менков посочи и че спецсъдът не прие за съвместно разглеждане гражданските искове, които са предявени от министерството на финансите и от областната управа срещу Пенев и другата подсъдима.

След като спецсъдът се произнесе, че връща на прокуратурата дело, Пенев в първия момент не поиска да говори пред медиите с аргумента, че за момента няма какво да каже освен това, което вече е заявил още преди 2 години, преди да подаде оставка. „Въпросът е принципен и е свързан с това, че за пореден път единственото актуално нещо е, че не съм извършил никакво нарушение нито по процедурите, нито по законовите норми, нито пък има, според мен, а надявам се и съдът докаже все някога това, каквато и да е финансова щета за държавата”, каза той.

царските конюшни

Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т. нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

- реклама -