Елена Динева
Снимка: БГНЕС

Спецсъдът наложи гаранция от 1.5 млн. лева на жената на Васил Божков

Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне.

Това каза в своя защита пред специализирания съд съпругата на Васил Божков Елена Динева. Тя е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на „Нове Холдинг“.

Специализираният съд и наложи гаранция от милион и половина лева.

Мотивите – разследването срещу нея е в начална фаза, а доказателствата към момента са оскъдни. Според съда няма опасност 50-годишната Елена Динева да се укрие.

Елена Динева
сн. БГНЕС

Изненадващо за всички в съдебната зала днес стана ясно, че Динева и Божков имат сключен граждански брак, но жената не е приела неговата фамилия.

Тя говори около 10 минути пред съда в своя защита, като си беше подготвила и писмена пледоария, съобщи 24 часа.

Динева обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария. Тя е в управителните съвети на две фондации – „Тракия“ и „Българско изкуство“, като за „Българско изкуство“ каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Във фондация „Тракия“ членовете на управителния съвет просто помагат. Тя също така обясни, че през последните двайсет и няколко дни, откакто започнали претърсванията, през цялото време е съдействала на разследващите органи. Следователите били изненадани, че в дома й на бул. „Васил Левски“ има много картини.

Снимка: БГНЕС

„На 22 години си купих първата картина“, каза Динева. Тя също така обясни, че през тези дни в дома й минали над 120 души – полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.

„Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана„, каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта. Тя обясни, че познава основните свидетели в делото – братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.

Жената до Божков се оплака още, че банковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.

Прокуратурата в лицето на обвинителя Мария Борисова поиска постоянен арест за жената на Божков. „Ако Елена Динева не бъде задържана под стража има опасност тя да укрие доказателства и да повлияе на свидетели и хората, които в бъдеще могат да станат такива“, заяви в залата тя.

- реклама -