Екшън в съда: Викат Спешна помощ заради Митьо Очите, мярката е отложена за по-късно (СНИМКИ)

Адвокатът на Димитър Желязков още в началото на заседанието обясни, че клиентът му е със силно влошено здраве. Той добави, че клиентът му има кървене и на вътрешни органи. Очите пък започна да настоява да бъде прегледан от топограф заради влошеното му състояние.

Заседанието се отложи за 17:30 часа.

В момента екипи на Спешна помощ преглеждат Желязков, за да установят какво точно е наистина състоянието му.

 Според Василев, Митьо Очите има 95% инвалидност, което било установено с решение на ТЕЛК. „Има неизвадени проектили от тялото, моля да отсрочите делото за по-късно днес, за да може да бъде прегледан. Здравословното състояние е един от много сериозните въпроси, които следват да се обсъждат в съда“, допълни адвокат Илиян Василев.

Обвиненията към мен са несериозни. Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо? Тя е майка. Това заяви Димитър Желязков-Митьо Очите.

Желязков каза, че не знае за какво е обвинена дъщеря му. Питайте прокуратурата, добави той. Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми. Отидох на лекар в Турция, там съм опериран. Имам документи, бях на преглед, отбеляза Желязков. Той каза също, че не се е явил в съда, защото не му е била пусната призовка.

Мярката е насрочена за по късно, за да може защитата да се запознае с материалите.

Митьо Очите е с повдигнати обвинения за извършени престъпления и за ръководене на организирана престъпна група.

На 2 август 2018 г. при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, оглавявана от Димитър Желязков. Той не беше задържан. В хода на разследването стана ясно, че в групата на Митьо Очите участват и общински съветници от Несебър и Бургас. Единият от тях е Бенчо Бенчев от Бургас, който беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков.

Част от престъпната група на Димитър Желязков – Очите е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Според прокуратурата, Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Общинският съветник от Несебър беше последният задържан по разследването за престъпната група на Желязков, като Янков се предаде сам на властите.

На 4 август 2018 г. Митьо Очите беше задържан от турските власти в град Истанбул, в изпълнение на молба за неговото международно издирване и задържане за целите на наказателното му преследване в България по наказателно производство на Специализираната прокуратура.

В срока на задържането му главният прокурор отправи молба за екстрадиция на Желязков в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, която е уважена от турските власти.

На 13 февруари 2019 г. стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен официално, че турските съдебни власти са уважили искането му за екстрадиция на Димитър Желязков от Турция в България.