Валентина Маджарова, спецпрокуратура, Борисов, дела,
Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата за записите с Борисов: Съобразяваме действията си с фактите и закона, а не на базата на политически очаквания и цели

Това е само малка част от работата на колегите, но разбира се – по конкретните казуси има засилен обществен интерес.

По въпроса за приключилата проверка – както става ясно от постановлението – събрани са голям обем от данни и сведения.

Заключението се базира на тези факти, на закона и вътрешното убеждение на магистрата. Ние съобразяваме действията си на тази основа, а не на базата на политически очаквания и цели на различни субекти.

Това заявява в интервю за вестник „Труд“ Изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, по повод приключилата проверка на спецпрокуратурата по делото за изтеклите записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов. Днес Христо Иванов обяви, че ще обжалва решението и изиска материалите по разследването.

Прокуратурата следи за спазване на законността и има правомощия да привлича към наказателна отговорност, ако има данни за престъпления.

Ние нямаме отношения към гражданската, дисцпиплинарната и всякакъв друг вид отговорности, било то и на публични фигури, коментира още казуса Маджарова.

По повод разкритието за шпионска дейност на военния аташе на руското посолство у нас, Маджарова коментира: „По другия казус – на база данните от ДАНС, Специализираната прокуратура е предприела съответните действия, като след изясняване на фактите, главният прокурор е информирал министъра на външните работи. Предвид спецификата на случая, не бих искала да навлизам в подробности, но ви уверявам в непоколебимостта на институцията да защитава националния интерес на страната“.

Маджарова разкри още, че най-тежките дела на спецпрокуратурата вече са към своя край. Става дума за делата срещу Васил Божков, водната криза на Перник и срещу братя Бобокови.

„По тези дела се работи приоритетно и въпреки голямата фактическа и правна сложност, разследванията на всяко едно от тях е към своя край. Съвсем скоро ще съобщим подробности. Поради надделяващия обществен интерес към тези дела, след като бъдат решени от прокурорите, ще бъде предоставена информация. Целта не е погазване на презумпцията за невиновност, нито отговор на отправяни към нас критики. Само чрез достатъчна осведоменост, обществото може да упражнява контрол върху дейността на органите на съдебната власт“, каза Маджарова.

На въпрос дали очаква развитие по казуса с екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия и на Васил Божков от Дубай, Маджарова отговя следното:

Надяваме се на развитие. Във всички случаи продължаваме работата, правим всичко, което зависи от нас. Едно от делата отдавна е в съда. Имам основание да съм оптимист, че и обвиняемият Божков скоро ще придобие статута на подсъдим.

Пълното интервю на Маджарова вижте тук:

- реклама -