Баневи мярка обвинение прокуратура

Спецпрокуратурата внесе искането за задържане под стража на Баневи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на Евгения и Николай Баневи. Предстои съдът да насрочи час за заседанието по мерките за неотклонение днес.

Това съобщиха от обвинението.

Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Вчера двамата бяха екстрадирани с различни самолети и предадени на летище София. Те са задочно обвинените в пране на пари.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Николай и Евгения Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.

В петък сутрин адвокатът на двамата Христо Ботев заяви пред Нова ТВ, че ще иска по-лека мярка – „домашен арест” или „парична гаранция”. „Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви адвокат Ботев. Самият той още не е запознат с материалите по делото.

- реклама -