Министерство на културата

Спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата

 Спецпрокуратурата влязоха в сградата на Министерството на културата.

 На място присъства и шефът на спецобвинението Димитър Франтишек.

От министерството ще бъдат иззети всички необходими документи по случая с изграждането и ремонта на „Ларгото“, за което по-рано стана ясно от разследване на Елена Йончева за опростена неустойка от 700 хил. лв. от настоящия министър  Боил Банов на изпълнител на ремонтите.

Министърът на културата Боил Банов обясни в МС, че вече има дело по случая, като показа пред медиите исковата молба до Софийски градски съд от 17 януари 2017 година до дружество “Антична Сердика“, изпълнител на строителните дейности по проекта “Ларгото“. С нея се изисква 753 хил. лева неустойка за забавянето от изпълнението на договора.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че още днес специализираната прокуратура ще изземе цялата документация, „която е относима към казуса към изграждането и евентуалните ремонтни дейности по Ларгото.

„Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая, които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последващите действия на самото министерството, представени от Йончева като опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лв.”, посочи говорителят на главния прокурор.

 

Тя обясни, че ако дойде при тях записът, те ще направят експертиза. „По правило тези записи биха могли да се използват като годно доказателствено средство, но тъй като не са създадени в условията на СРС начинът, по който ние бихме могли да го приобщим като доказателството, е назначаване на експертиза”, каза Арнаудова. Тя посочи, че тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани и от кого в случай, че има сравнителен материал на глас.

„Тоест тази експертиза ще установи и съдържанието и авторството на направените изявления в рамките на този разговор”, заяви говорителят на главният прокурор.

- реклама -