КТБ

Спецпрокуратурата: Цветан Василев е раздал 2,5 млн. лв. от КТБ в книжни подаръчни торбички на петима приближени

Според прокуратурата Цветан Василев е раздал 2,5 млн. лв. от КТБ в книжни подаръчни торбички на петима негови приближени. Става дума за финансовият директор на „Дунарит“ Никола Киров, изпълнителният директор на „Фина-Ц“ Иван Стойков и още 3-има души -Красимир Зарев, Венцислав Тодоров и Васил Шуманов.

Спецпрокуратата ги обвинява в пране и на база на тяхното искане съдът остави петимата свидетели в ареста

Милионите били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, заяви обвинението на днешното съдебно заседание.

„На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. „Цар Борис III“ 159„, каза прокурор Сийка Милева. Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ. Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка тогава Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева.

Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове. Прокурор Ангел Кънев пък посочи, че 4-ма от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам, съобщи „24 часа“. Като доказателство той се позова на справки от „Гранична полиция“.

Съдията грубо наруши закона, защото му се оказва натиск. В мотивите на постановлението за привличане на моя подзащитен е отбелязано, че същият е действал по поръчение на организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев”, обясни адвокатът. Той добави, че задържаният е бил негова охрана (на Цветан Василев) и е обвинен за това, че е взел присвоени пари и е знаел за това. От доказателствата по делото е видно, че той не е разписвал касови ордери, нито е взимал такива пари“, заяви Емил Милев, който е адвокат на един от задържаните петима свидетели.

Адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов, който също е защитник каза, че целта на задържането на петимата, сред които е и финансовият директор на „Дунарит” Никола Киров е предприятието да бъде откраднато.

„Делото е по материали, които са отделени от голямото дело КТБ през декември 2015 г. като преписка по едни разходни касови ордери. Те са предоставени от касиерката на Бисер Лазов на следствието с твърдението, че са раздавани коледни премии през декември 2013 година”, разкри Симеонов.

Той обясни, че по делото са били назначени три експертизи, като първите две са били със становище, че повечето подписи не са на съответните лица. Автентичността им обаче е била потвърдена по време на третата експертиза, която е направена от частна фирма.

„Въпросът тук е защо след 3 години прокуратурата реши, че тези хора могат да се укрият и могат да извършат друго престъпление, ако не са в ареста. Причина за последователните действия на прокуратурата са, че сред задържаните са Иван Стойков и Николай Киров”, твърди адвокат Симеонов.

В момента петимата задържани – Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Васил Шуманов и Никола Киров, са задържани за срок от 72 часа и са им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари. Според обвинението, арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ.

 

- реклама -