кадър: БНТ

Спецпрокуратурата: Спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол

Спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев. Становището е по повод полученото в Специализираната прокуратура писмо на депутата Николай Хаджигенов, в което се иска на следващото заседание на ръководената от него временна комисия (на 18 август, сряда) да бъде осигурено присъствието и да бъде изслушан наблюдаващият прокурор на досъдебното производство по прокурорска преписка 1425/20 г. (за полицейското насилие).

Становището е съгласно решения на КС, в които се казва, че длъжностните лица, изключени от парламентарен контрол са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати.

Прокурор Кръстев даде разяснения и по повод сигнал за рекордно високата цена на тока за бизнес.

Сигналът е разпределен на случаен принцип и е определен прокурор. Той е извършил лични действия по проверка, изразени в изискване на документи и информации от различни институции – Министерство на енергетиката, БЕХ и Българска независима енергийна борса. Наблюдаващият прокурорът е постановил и извършване на отделни действия от страна на ДАНС.

Източник: БНТ

- реклама -